Eladom az autóm - minden, amit a bizományos értékesítésről tudni kell

Saját autónk eladása a magyar használtautó piacon a világ leggyorsabb és legegyszerűbb dolga, abban az esetben, ha a szomszédunk pont egy olyan típus vásárlásán töri a fejét, mint amitől szeretnénk épp megválni. Ismeri az autót és a tulajdonost. Első kézből leinformálható és még rohangálni sem kell érte.

Lássuk be erre kicsi az esély. Ekkor jön szóba a legismertebb használt autó hirdetés portál, ahol a 89000 hirdetés mellé felpakolhatjuk 89001. hirdetésként az általunk kínált tökéletes vételt, akár költségmentesen is. Emellett hirdethetjük különböző márkaspecifikus Facebook csoportokon keresztül, és még egy csomó portálon, bízva benne, hogy felkelti valaki érdeklődését, abban pedig még jobban bízva, hogy a megbeszélt találkozóra el is jön a potenciális vásárló.

Aki átesett már használt autó eladáson, tudja jól, hogy mindig van olcsóbb, vagy jobban felszerelt amire talán nagyobb a kereslet, ezért kell rendelkezni egy kis marketing vénával is, ha rövid időn belül túl akarunk tenni az autón.

Na de mi van akkor, ha nem akarunk foglalkozni ezzel az egésszel, csak mihamarabb túlesni rajta?

a: A piaci árat elosztjuk kettővel, és még aznap bármelyik kereskedés elviszi

b: Felkeresünk egy céget bizományos értékesítés céljából

A ’b’ verziót vizsgáljuk most házon belül:

Mit jelent a bizományos értékesítés? Ahhoz hasonlítható, mint amikor egy ingatlanost megbízunk a lakás eladásával?

Nagyon röviden megfogalmazva igen, erről van szó. A lényege, hogy az eladó a gépjárművének eladását egy hozzáértőre, kereskedőre bízza, aki a gépjármű értékesítéséhez vezető folyamatért felel. A sikeres értékesítésnél az eladó egyfajta jutalék megfizetésével díjazza a kereskedő sikeres munkáját.

2. Miért éri meg fizetni azért, hogy más adja el az autóm? 

Tapasztalatunk és tényszerű statisztikák is azt mutatják, hogy egy hozzáértő, professzionális háttérrel rendelkező kereskedő rövidebb idő alatt és magasabb eladási áron képes értékesíteni.

A használtautó vásárlók túlnyomó része szívesebben vásárol kereskedő vállalattól, mert biztonságosabb számára az adás-vétel, továbbá a vállalat a szolgáltatásaival képes tovább egyszerűsíteni és megkönnyíteni az eladó munkáját. Egy ilyen vállalat napi szinten végez szerződéskötést, okmányirodai és egyéb hivatalos ügyintézéseket is.

3.  Mi tartozik bele egy ilyen szolgáltatásba? 

A Maxinnova teljes körűen lefedi a folyamat kört. Beérkezéskor állapotfelméréssel kezdünk, mely eredményeit rögzítjük a mindkét felet kielégítően védő és hivatalos jogszabályoknak megfelelő szerződésben. A szerződés kiemelt fontosságú, hiszen ez védi a tulajdonost a visszaélésektől, továbbá a keletkező költségek, hibák, büntetések megfelelően és szabályosan történő kezelését segíti.

Ezt követően teljeskörű felkészítésen esik át a gépjármű az autókozmetikában, mely lehetővé teszi a profi, szalonban készült képek elkészítését.

Az árazás fontos pont és minden esetben az eladóval egyeztetve történik a hirdetési ár megállapítása, melyet a hirdetés feltöltése követ.

A telefonok kezelése, gépjármű mutatás az értékesítők feladata, csakúgy, mint a próbakör is. Adás-vétel esetén az adminisztráció, foglaló vagy előleg átvétele és teljeskörű adminisztráció, valamint a további támogatás nyújtása is a cégünk feladata.

Nissan GT-R hirdetésre való előkészítése 

4. Ha más telephelyén áll az autóm, és jelenlétem nélkül megsérül, ki vállalja a felelősséget?

Adott esetben akár több tízmillió forintos értékű gépjárműről is lehet szó, melyre egyetlen biztonságos és hivatalos védelem létezik, ami a telephely biztosítás.

Mielőtt bizományba adja bárki az autóját, feltétlenül meg kell győződni a biztosítási kötvény valódiságáról, érvényességéről és a biztosított keretösszegről is. A Maxinnova 450 millió forintos biztosítással rendelkezik, mely többek között kitér a lopásra, elemi kárra, karambolra és próbakörön okozott károkra is, így teljeskörű védelemmel rendelkezik.

5. Milyen gyorsan megy el egy bizományos autó? Ez mitől függ?

Természetesen a kereslet-kínálat határozza meg. Azonban egy megfelelő, piaci helyzetet szem előtt tartó árazás esetén a gépjármű átlagos eladási ideje tapasztalataink alapján 38 nap.

Természetesen előfordult velünk 24 órán belüli értékesítés, valamint ennek a másik véglete, amikor hónapok teltek el az eladásig. A tényező, ami befolyásolhatja az időt, a típus ritkasága, az autó nem megfelelő állapota, de leginkább a nem valóságszerű eladási ár elvárása.

6. Milyen haszonkulccsal dolgozik egy ilyen cég?

5% a sikerdíj, ami kizárólag eladásnál fizetendő.

7. Ki fizeti a vevő által igénybe vett állapotfelméréseket?

Amennyiben a potenciális vevő az állapotfelmérés eredményéből olyan információ tudatába kerül, amelyről nem volt tájékoztatva, úgy az a mi költségünk, hiszen a mi feladatunk a megfelelő állapotfelmérés a gépjármű átvételekor.

8. Többet Fizetek azért, ha tovább áll az autó a szalonban?

Nem, ugyanakkor ha a hibánkon kívüli tényező miatt nem értékesítjük a gépjárművet és a tulajdonos megszünteti a bizományosi megbízást, úgy 30 000 Ft regisztrációs díj megfizetése szükséges, mely fedezi az autókozmetikai, fényképezési, hirdetési, tárolási és biztosítási költségeket.

9. Mi a helyzet a másik oldalról? Van olyan eset, amikor nem vesz be bizományba autót egy szalon? Ennek mi lehet az oka?

Igen van. Kétes előéletű, nem leinformálható gépjárművekkel nem foglalkozunk. Természetesen nincs gond azzal, ha a gépjármű törve volt, vagy nem szalon állapotú, viszont ebben az esetben ezt mi mindig feltüntetjük a hirdetésben, így a potenciális vásárló minden lényegi információ birtokában és tudatában dönt az autó személyes megtekintéséről, vásárlásáról.

Összegezve a bizományos értékesítés nem ördögtől való dolog. A teljes folyamatot egy profi cég végzi Ön helyett, ezzel időt és energiát nyer, miközben a legreálisabb áron adhatja el autóját.